Άρθρα

Τι είναι το σπερμοδιάγραμμα και πως ερμηνεύεται;

Το σπερμοδιάγραμμα είναι η πιο σημαντική εξέταση στην αξιολόγηση της ανδρικής γονιμότητας και παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες για την υγεία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, αντανακλώντας τη λειτουργικότητα των όρχεων, τη βατότητα του συστήματος και την εκκριτική του δραστηριότητα.

περισσότερα »
Προσπαθούμε για μωράκι αλλά… αργεί

Προσπαθούμε για μωράκι αλλά…

Μπορεί να έχουμε προσπαθήσει μόλις έναν μήνα ή περισσότερο από έναν χρόνο, όμως το αίσθημα του άγχους και της απογοήτευσης μπορεί να είναι το ίδιο για διαφορετικούς ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να ξεκινά η διερεύνηση του ζευγαριού μετά από ένα έτος, ελεύθερης και συστηματικής προσπάθειας χωρίς εγκυμοσύνη.

περισσότερα »
Πρακτικές Συμβουλές Διατροφής για τη Γονιμότητα

Πρακτικές Συμβουλές Διατροφής για τη Γονιμότητα

Στοχεύετε σε ένα υγιές σωματικό βάρος. Σε περίπτωση υπερβαρότητας, μείωση της τάξεως 5-10%  του  σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει την ωοθηκική λειτουργία. Από την άλλη, μειωμένο σωματικό βάρος συνδυασμένο με πτωχή διατροφή της γυναίκας δεν μπορεί να υποστηρίξει επαρκώς τη κύηση και την ανάπτυξη υγιούς πλακούντα.

περισσότερα »
Η Ψυχοβιολογία της Υπογονιμότητας: Η ψυχολογική συνιστώσα

Η Ψυχοβιολογία της Υπογονιμότητας: Η ψυχολογική συνιστώσα

Σε γενικές γραμμές, ζητήματα υπογονιμότητας εγείρονται όταν σε ένα ζευγάρι παρουσιάζονται δυσκολίες στη σύλληψη παρά τη συχνή σεξουαλική συνεύρεση χωρίς προφυλάξεις κατά τη διάρκεια ενός έτους ή κατόπιν επανειλημμένων διακοπών κύησης εξαιτίας αποβολών, εξωμήτρια κύηση ή περιγεννητικών απωλειών (Zegers-Hochschild et al. 2009).

περισσότερα »