10 Αλήθειες για την Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι ένα όμορφο ταξίδι γεμάτο με απίστευτες πτυχές για τη μητέρα και το μωρό της που μεγαλώνει. Είναι μια εποχή θαύματος και προσμονής καθώς η νέα ζωή ετοιμάζεται να έρθει στον κόσμο. Ακολουθούν 10 αλήθειες για τη θαυμαστή περίοδο της εγκυμοσύνης:

1. Υπερ-όσφρηση: Οι έγκυες γυναίκες έχουν συχνά αυξημένες αισθήσεις και ειδικότερα πιο ισχυρή όσφρηση όπου μπορεί να οδηγήσει σε αποστροφή για κάποιες τροφές και αυξημένη ευαισθησία σε ορισμένες οσμές.

2. Καθορισμός φύλου: Το φύλο του μωρού καθορίζεται κατά τη σύλληψη από το σπέρμα του πατέρα που φέρει ένα χρωμόσωμα Χ ή Υ, ενώ το ωάριο της μητέρας συνεισφέρει πάντα ένα χρωμόσωμα Χ. Ο συνδυασμός του XX οδηγεί σε θηλυκό έμβρυο, ενώ το XY οδηγεί σε αρσενικό.

3. Ο χτύπος της καρδιάς: Η καρδιά του εμβρύου αρχίζει να χτυπά περίπου 5-6 εβδομάδες μετά τη σύλληψη, ακόμη και πριν οι περισσότερες γυναίκες συνειδητοποιήσουν ότι είναι έγκυες.

4. Μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα: Όταν το έμβρυο είναι 6-13 εβδομάδων, αναπτύσσει μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτά τα μοτίβα είναι εντελώς διαφορετικά από οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου και παραμένουν ίδια σε όλη του τη ζωή.

5. Αποκτώντας γεύση: Από τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, το έμβρυο αρχίζει να σχηματίζει γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα του και μπορεί να γευτεί το αμνιακό υγρό, το οποίο αλλάζει ανάλογα με το τι τρώει η μητέρα.

6. Αμνιακό υγρό: Το μωρό καταπίνει και ουρεί αμνιακό υγρό πολλές φορές την ημέρα, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη του πεπτικού και του ουροποιητικού του συστήματος και ανανεώνοντας επίσης το αμνιακό υγρό.

7. Λόξιγκας: Τα έμβρυα συχνά εμφανίζουν λόξιγκα στη μήτρα και οι μητέρες μπορεί να αισθάνονται τις ρυθμικές κινήσεις που προκαλούνται από τη σύσπαση του διαφράγματος του μωρού.

8. Εμβρυϊκά όνειρα: Γύρω στην 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, πιστεύεται ότι τα μωρά μπορούν να βιώσουν ύπνο REM, κάτι που υποδηλώνει ότι μπορεί να ονειρεύονται ενώ βρίσκονται στη μήτρα.

9. Φωνητικές χορδές: Μέχρι τη στιγμή της γέννησης, οι φωνητικές χορδές του μωρού έχουν σχηματιστεί πλήρως και μερικά μωρά κλαίνε ακόμη και στη μήτρα, αλλά δεν ακούγεται στη μητέρα λόγω του αμνιακού υγρού.

10. Μοναδικός δεσμός: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μητέρες και τα μωρά αναπτύσσουν έναν μοναδικό και ισχυρό δεσμό. Τα μωρά μπορούν να αναγνωρίσουν τη φωνή της μητέρας τους ενώ βρίσκονται ακόμη στη μήτρα και μπορεί να ανταποκρίνονται σε εξωτερικούς ήχους και ερεθίσματα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Facebook
Twitter
LinkedIn