Συχνές ερωτήσεις για τις εξετάσεις

Αυτή είναι μια λογική σκέψη καθώς τα καλά αποτελέσματα στις εξετάσεις μπορούν να λειτουργήσουν καθησυχαστικά για εσάς, ενώ άλλες ενδείξεις μπορούν να σας γλυτώσουν χρόνο και να σας κατευθύνουν στη κατάλληλη θεραπεία. Σε αυτή τη περίπτωση οι ενδεδειγμένες εξετάσεις είναι το σπερμοδιάγραμμα και η καλλιέργεια σπέρματος για τον άνδρα και ο βασικός ορμονικός έλεγχος για τη γυναίκα που σε συνδυασμό με τον υπερηχογραφικό και κλινικό έλεγχο από το Γυναικολόγο σας, θα σας δώσει μια σαφή πρώτη εικόνα για την αναπαραγωγική σας υγεία.

Κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας ή διαδικασίας υποβοήθησης μπορεί να σας ζητηθούν επιπρόσθετες εξετάσεις όπως ορμονικός, αιματολογικός, βιοχημικός, ιολογικός και μοριακός έλεγχος αλλά και εξειδικευμένες εξετάσεις γονιμότητας για τον άνδρα. Μπορείτε ακόμη να συμβουλευτείτε το επιστημονικό μας προσωπικό για οποιεσδήποτε απορίες μπορεί να προκύπτουν σε θέματα γονιμότητας και αναπαραγωγής, εάν αναζητάτε μια πρόσθετη γνώμη, χωρίς φυσικά να παρεμβαίνουμε στη θεραπεία και στις ιατρικές διαδικασίες που ακολουθείτε.

Για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε δείγμα σπέρματος είναι απαραίτητη η ύπαρξη αποχής από σεξουαλική επαφή ή εκσπερμάτιση για ένα διάστημα από 2 έως 7 ημέρες. Ενδεικτικά στο Κέντρο μας συστήνουμε αποχή 2-5 ημέρες και ειδικότερα για την εξέταση του οξειδωτικού στρες και της κατάτμησης DNA στο σπέρμα συστήνουμε 2 με 3 ημέρες αποχής.
Ο ορμονικός έλεγχος στη γυναίκα πραγματοποιείται συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου όπως μπορεί να σας έχει επισημάνει και ο Ιατρός σας, ενώ για άλλες εξετάσεις μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε νηστικοί για κάποιες ώρες πριν την εξέταση. Για τις μοριακές εξετάσεις δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία.
Με την επικοινωνία και τον καθορισμό του ραντεβού θα σας δοθούν σαφείς οδηγίες για να πραγματοποιηθούν σωστά οι εξετάσεις σας.

Συνήθως δε διακόπτουμε τη φαρμακευτική αγωγή για την ημέρα των εξετάσεων, εκτός και αν σας δοθεί διαφορετική οδηγία από τον Ιατρό σας ή κατά το καθορισμό του ραντεβού σας. Μπορείτε σε κάθε περίπτωση να μας ενημερώσετε κατά την επικοινωνία μας για να σας καθοδηγήσουμε.

Η διαδικασία λήψης αίματος για τις περισσότερες εξετάσεις διαρκεί ελάχιστα λεπτά, εκτός από κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η καμπύλη γλυκόζης για την οποία θα πρέπει να παραμείνετε στο Κέντρο για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση. Η λήψη του δείγματος σπέρματος πραγματοποιείται στους χρόνους του κάθε άνδρα, χωρίς να αισθάνεται πίεση ή στρες για οποιοδήποτε περιορισμό.
Για κάποιες εξετάσεις χρειάζεται να καταγραφούν ορισμένες πληροφορίες οι οποίες θα βοηθήσουν στην ιατρική αξιολόγηση, επομένως θα πρέπει να υπολογίσετε και μια πιθανή ολιγόλεπτη συζήτηση με έναν από τους ειδικούς μας.
Ανάλογα με τη φύση των εξετάσεων θα έχετε πλήρη ενημέρωση για τους χρόνους που απαιτούνται για τη σωστή διεξαγωγή τους μέχρι τη παραλαβή των αποτελεσμάτων και την επικοινωνία από το Κέντρο μας.

Είναι καθαρά δική σας επιλογή και προτίμηση εάν θέλετε και ο/η σύντροφός σας να παρευρεθεί την ημέρα της εξέτασής σας. Σε κάθε περίπτωση χαιρόμαστε να συζητούμε είτε με τον εξεταζόμενο είτε με το ζευγάρι συνολικά.

Μπορείτε να κάνετε τη λήψη του σπέρματος στο χώρο σας, σε ένα αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο και να προσκομίσετε το δείγμα στο Κέντρο εντός μιας ώρας από τη λήψη του δείγματος και σύμφωνα πάντα με την ώρα του προκαθορισμένου ραντεβού μας. Συνιστούμε να προσπαθήσετε για τη διατήρηση του δείγματος κοντά στη θερμοκρασία του σώματος (37οC) (π.χ. τυλίγοντας λίγο βαμβάκι γύρω από τον ουροσυλλέκτη) αλλά και να κρατήσετε το δείγμα μακριά από φυσικό ή τεχνητό φώς (π.χ. σε όρθια θέση μέσα στο χάρτινο κουτί της συσκευασίας του ουροσυλλέκτη).

Διατίθεται διακριτικός, ήσυχος και απομονωμένος χώρος που προορίζεται αποκλειστικά για τη λήψη δειγμάτων σπέρματος. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να νιώθετε άνετα και χαλαρά στο χώρο μας και να έχετε τη μέγιστη ιδιωτικότητα. Εάν δεν συλλέχθηκε ολόκληρο το δείγμα ή υπήρξε κάποια δυσχέρεια στη λήψη μπορείτε να μας ενημερώσετε, καθώς η απώλεια δείγματος μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ναι, χρειάζεστε ραντεβού για οποιαδήποτε εξέταση ή συμβουλευτική συνεδρία. Αυτό μας βοηθά να προετοιμάσουμε τους χώρους μας και τα σχετικά έγγραφα για εσάς, ώστε όλα να είναι έτοιμα για το ραντεβού σας.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον Ιατρό σας για τις εξετάσεις που χρειάζονται, εάν δεν έχετε εξειδικευμένο Ιατρό μπορούμε να σας συστήσουμε κάποιον από τους συνεργάτες του Κέντρου μας. Μπορείτε και προληπτικά να πραγματοποιήσετε τους βασικούς ελέγχους γονιμότητας, όμως η Ιατρική συμβουλή επί των αποτελεσμάτων είναι βασική προϋπόθεση για να γνωρίζετε την ακριβή κατάσταση της αναπαραγωγικής σας υγείας.

Αναγνωρίζουμε την πολύ ευαίσθητη φύση των προσωπικών δεδομένων και το δικαίωμα της ιδιωτικότητας, ειδικότερα σε θέματα γονιμότητας και αναπαραγωγής. Στο Κέντρο μας σας διαβεβαιώνουμε ότι η διακριτικότητα και η εμπιστευτικότητα είναι η προτεραιότητά μας, καθώς ακολουθούμε αυστηρές διαδικασίες για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων. Τηρούμε τα αρχεία των εξετάσεων σας κρυπτογραφημένα με μοναδική πρόσβαση από το ενδεδειγμένο επιστημονικό προσωπικό, ενώ εάν επιθυμείτε παραλαβή των αποτελεσμάτων στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση τότε αυτά αποστέλλονται προστατευμένα με μοναδικό κωδικό (password) ώστε μόνον εσείς να έχετε πρόσβαση στις πληροφορίες σας.

Είστε ευπρόσδεκτοι να επικοινωνήσετε με το Κέντρο μας και να μιλήσετε μαζί μας για οτιδήποτε θα θέλατε να συζητήσετε ή σας προβληματίζει. Δεν χρειάζεται να έχετε κάνει εξετάσεις στο Κέντρο μας για να συζητήσετε μαζί μας. Διαθέτουμε συμβούλους που ειδικεύονται σε θέματα γονιμότητας και αναπαραγωγής και είναι έτοιμοι να σας απαντήσουν σε όλα σας τα ερωτήματα, αλλά και εξειδικευμένο επιστημονικό συνεργάτη ψυχολογικής υποστήριξης, εάν νιώθετε ότι τον χρειάζεστε.