Οι πιο συχνές ερωτήσεις στην Εγκυμοσύνη

Οι πιο συχνές ερωτήσεις στην Εγκυμοσύνη

Δρ. Γρηγόριος Δερδελής, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, MD, MSc, PhD

Ποια είναι τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, εκτός από την πρωινή αδιαθεσία και τη διακοπή της περιόδου;

Υπάρχουν και άλλα σημεία και συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Αυτά που αναφέρατε είναι τα δύο συχνότερα και πιο προφανή. Η αμηνόρροια (όταν δηλαδή σταματά η περίοδος) είναι αξιόπιστο σύμπτωμα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η ναυτία και οι έμετοι εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%. Αυτά τα ενοχλήματα είναι από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και διαρκούν συνήθως μέχρι και τη 12η εβδομάδα, πιθανώς και λίγο αργότερα. Ο όρος ‘‘πρωινή αδιαθεσία’’ έχει καθιερωθεί, επειδή οι γυναίκες αναφέρουν ναυτία που εντοπίζεται αποκλειστικά κατά τις πρωινές ώρες. Όμως, το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό. Οι ναυτίες και οι έμετοι μπορεί να επιμένουν στη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να επιτείνονται από συναισθηματική φόρτιση. Άλλα σημεία ή συμπτώματα είναι η συχνοουρία (παρατηρείται συνήθως μέχρι της αρχές του 2ου τριμήνου), οι αλλαγές στο μαστό(όπως αυξημένη τάση και βαθύτερο χρώμα γύρω από την περιοχή των θηλών), πρησμένα πόδια ή χέρια, αλλαγή στην όρεξη και απέχθεια για συγκεκριμένα τρόφιμα, η δυσκοιλιότητα, η κούραση / κόπωση και τα σκιρτήματα στην κοιλιακή χώρα (που όμως γίνονται αντιληπτά από τη 16η -18η εβδομάδα της κύησης . Κάτω από την επίδραση της προγεστερόνης σημειώνεται, επίσης, αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος και λόγω της εναπόθεσης μελανίνης είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε χλόασμα στις παρειές, στο μέτωπο ή στη μύτη και υπέρχρωση της μέσης γραμμής (τα σημεία αυτά αποτελούν το ‘‘μητρικό χλόασμα’’). Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική κι έτσι τα συμπτώματα της είναι διαφορετικά τόσο από τη μία γυναίκα στην άλλη, όσο και από τη μία εγκυμοσύνη στην επόμενη. Εάν αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα αυτά αλλά το τεστ εγκυμοσύνης είναι αρνητικό επικοινωνήστε άμεσα με το ιατρείο μας.

Είναι πιθανό να είμαι έγκυος, αλλά να έχω κανονικά περίοδο;

Φυσιολογικά, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσετε να έχετε περίοδο, ενώ είστε έγκυος. Είναι, όμως, δυνατό να μπερδευτείτε από τα συμπτώματα της εμφύτευσης , όταν δηλαδή το ωάριο γονιμοποιηθεί και εμφυτευθεί στην επένδυση/τοίχωμα της μήτρας για να αρχίσει το έμβρυο να αναπτύσσεται. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται περίπου 6 έως 12 μέρες μετά τη σύλληψη, οπότε είναι εύκολο να θεωρήσετε ότι πρόκειται για «πρώιμη περίοδο”. Η περίοδος αυτή διαρκεί πολύ λιγότερο από τη συνηθισμένη περίοδο του εμμηνορρυσιακού σας κύκλου και θα παρατηρήσετε πολύ μικρότερη ποσότητα αίματος. Μπορεί να είναι απλώς μικρές κηλίδες αίματος ή πιο καφεοειδής από το ‘‘κλασσικό’’ φωτεινό κόκκινο αίμα. Μερικές γυναίκες βιώνουν κράμπες κατά και λίγες ημέρες μετά την εμφύτευση, οι οποίες μπορεί να μοιάζουν με τις κράμπες της περιόδου. Εάν δεν είστε σίγουρη, κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης ή καλέστε στο ιατρείο για να προγραμματίσετε μια συνάντηση.

Βρίσκομαι στον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης και έχω συχνά κράμπες. Είναι ανησυχητικο/κακό;

Πολλές γυναίκες έχουν κράμπες κατά τη διάρκεια της αρχόμενης κύησης. Ωστόσο, εάν έχετε επίμονες κράμπες και ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από αιμορραγία ή κηλίδες αίματος, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας αμέσως. Το μαγνήσιο βοηθά να μην εκδηλώνονται συχνά κράμπες στα πόδια.

Είχα δύο αποβολές, ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί το ίδιο και σε επόμενη κύηση ; Χρειάζεται να γίνει κάποιος ειδικός έλεγχος;

Αν έχετε γεννήσει στο παρελθόν, ο κίνδυνος για καθ‘ έξιν αποβολές είναι 20% έως 25% μετά από μια αποβολή, 25% μετά από δύο αποβολές, και 30% μετά από τρεις αποβολές. Χρειάζεται να γίνει διερεύνηση του προβλήματος. Εκτός από τον απαραίτητο αιματολογικό και ορμονολογικό έλεγχο απαιτείται κολπικό υπερηχογράφημα, έλεγχος για το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο και τη θρομβοφιλία, καρυοτυπικός έλεγχος του ζεύγους και πιθανώς υστεροσκόπηση ή λαπαροσκόπηση.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις στην Εγκυμοσύνη

Πόσα κιλά μπορώ να πάρω στην εγκυμοσύνη;

Η μέση συνιστώμενη αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 11 έως 15 κιλά.

Είναι ασφαλές να ταξιδέψω με αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ένα ταξίδι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι μια πολύ ευχάριστη και διασκεδαστική εμπειρία.Στα δύο πρώτα τρίμηνα το να ταξιδέψετε είναι απολύτως ασφαλές, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν τυχόν επιπλοκές κι εφόσον έχετε μιλήσει με το γιατρό που σας παρακολουθεί. Δεν απαγορεύετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, αρκεί να μην έχετε συμπληρώσει τη 34η εβδομάδα κύησης.

Είναι επικίνδυνη η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Επιστήμονες στον τομέα της υγείας έχουν εκδώσει νέα οδηγία σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση ψαριών, διότι η αυξημένη συγκέντρωση υδραργύρου σε ορισμένα είδη ψαριών μπορεί να επηρεάσει την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Επομένως πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή.

Είναι ασφαλές να κάνω το εμβόλιο της γρίπης ενώ είμαι έγκυος;

Το αδρανοποιημένο εμβόλιο στη διάρκεια της κύησης θεωρείται γενικά ασφαλές και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε τρίμηνο. Συστήνεται ιδιαίτερα για τις εγκύους που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου προσβολής από τον ιό κι εμφάνισης γρίπης ή πνευμονίας, όπως γυναίκες που πάσχουν από κάποια πάθηση ή εκείνες που εργάζονται στον τομέα της υγείας. Η παθητική ανοσοποίηση του νεογέννητου μπορεί να είναι ένα δευτερογενές όφελος.

Είμαι στη 14η εβδομάδα της κύησης. Μπορώ να πάω στον οδοντίατρο; Τι θα συμβεί αν απαιτούνται οδοντιατρικές εργασίες;

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απόλυτα ασφαλής. Εκείνο που είναι σημαντικό να αποφύγετε είναι οι ακτινογραφίες. Αν σας ζητηθεί κάτι τέτοιο επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας και βεβαιωθείτε ότι κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια τη δική σας και του μωρού σας. Αν ο οδοντίατρός σας απαιτεί ένα σημείωμα από το ιατρείο μας, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας το παρέχουμε.

Διανύω τη 16η εβδομάδα της κύησης και αισθάνομαι έντονο πόνο και στις δύο πλευρές χαμηλά στην κοιλιά. Είναι φυσιολογικό;

Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για κοιλιακό άλγος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η πιο συχνή αιτιολογία είναι ο πόνος που προέρχεται από τους στρόγγυλους συνδέσμους της μήτρας. Οι στρόγγυλοι σύνδεσμοι είναι συνδετικός ιστός και ξεκινούν από την άνω πλευρά της μήτρας (στον πυθμένα), συνεχίζουν στα πλάγια πυελικά τοιχώματα και κατευθύνονται προς τα κάτω στη βουβωνική χώρα (και στα μεγάλα χείλη του αιδοίου). Καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει και η μήτρα μεγαλώνει, αυτοί οι σύνδεσμοι μεγεθύνονται και τεντώνονται, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος. Η αίσθηση αυτή γίνεται αντιληπτή και από τις δύο πλευρές του κάτω μέρος της κοιλιάς και μερικές φορές στο πίσω μέρος. Ο πόνος είναι απότομος και πιθανώς μεγαλύτερης έντασης στη δεξιά πλευρά. Ορισμένες κινήσεις μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα δεν έχει συσχετισθεί με δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης. Είναι φυσιολογικό και οι θεραπείες περιλαμβάνουν ανάπαυση και τοποθέτηση ζεστών κομπρεσών ή θέρμανση της περιοχής απ’ όπου αισθάνεστε ότι προέρχεται ο πόνος. Τα φάρμακα συχνά δεν ανακουφίζουν από τα συμπτώματα.

Είμαι έγκυος, στη 30η εβδομάδα κύησης και νιώθω έντονο πόνο στη μέση; Τι μπορώ να κάνω; Αποτελεί κοινό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η λέξη ισχιαλγία αναφέρεται στον πόνο στην πλάτη που προκαλείται από κάποιο πρόβλημα με το ισχιακό νεύρο. Αυτό είναι ένα μεγάλο νεύρο που εκτείνεται από το κάτω μέρος της πλάτης μέχρι το πίσω μέρος του κάθε σκέλους (ποδιού). Όταν κάτι βλάπτει ή ασκεί πίεση στο ισχιακό νεύρο, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης που απλώνεται στο ισχίο, τους γλουτούς, και το πόδι. Στην εγκυμοσύνη η ισχιαλγία είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως αργά στην κύηση και υποχωρεί μετά τον τοκετό. Το πιο σύνηθες σύμπτωμα της ισχιαλγίας είναι ο πόνος χαμηλά στην πλάτη. Μερικές γυναίκες εμφανίζουν αποκλειστικά πόνο την νύκτα. Συνήθως, οφείλονται στο βάρος της κοιλιάς σας που σπρώχνει προς τα μπροστά τους μύες της μέσης. Επίσης, καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό , οι σύνδεσμοί σας μαλακώνουν περισσότερο από ότι συνήθως. Αρκετές μηχανικές και ορμονολογικές αλλαγές στην διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλλουν στην πρόκληση αυτού του πόνου. Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση του πόνου είναι το προηγούμενο ιστορικό πόνου στην μέση, εργασία με σωματική επιβάρυνση και η κακή φυσική κατάσταση. Μη φοράτε πολύ ψηλά τακούνια, αλλά ούτε και τελείως ίσια παπούτσια, χωρίς σωστή στήριξη. Η στάση του σώματός σας είναι πραγματικά σημαντική και μπορεί να σας βοηθήσει. Όταν είστε όρθια, προσπαθήστε να κρατάτε σφιχτό το στομάχι και τα οπίσθιά σας. Προσπαθήστε να μη στέκεστε πολλή ώρα όρθια. Αν είστε υποχρεωμένη, βάζετε το ένα σας πόδι πάνω σε ένα σκαμνάκι, με το γόνατο λυγισμένο, για να αποφεύγετε τον πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης. Όταν στέκεστε σε σκληρό δάπεδο, βάζετε ένα μικρό αντιολισθητικό χαλάκι κάτω από τα πόδια σας, για να περιορίσετε την πίεση. Η στάση του σώματος είναι σημαντική και όταν κάθεστε, αλλά και όταν είστε ξαπλωμένη. Όταν κάθεστε προσπαθήστε να μη βουλιάζετε. Θα σας βοηθήσει αν βάλετε ένα μαξιλάρι να υποστηρίζει τη μέση σας. Μάθετε να κάθεστε σωστά. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί το κάθισμα επιβαρύνει τη σπονδυλική σας στήλη περισσότερο από κάθε άλλη δραστηριότητα. Μη σηκώνετε βάρη απότομα. Μάθετε να χαλαρώνετε. Πολλά προβλήματα της μέσης επιδεινώνονται από το άγχος. Αν νομίζετε ότι αυτό ισχύει και για σας, δοκιμάζετε μερικές ασκήσεις χαλάρωσης όταν παρουσιάζεται ο πόνος. Τη νύχτα ξαπλώστε βάζοντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας για να διατηρείτε τη σωστή στάση. Επίσης, να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να σηκώνεστε και να υποστηρίζετε την κοιλιά σας ή τοποθετήστε κάτω από αυτό ένα μαξιλάρι εφόσον κοιμάστε στο πλάι. Η συνήθεια αυτή θα απαλλάξει την πλάτη σας από την πολλή πίεση και θα βοηθήσει να αποφευχθούν οι πόνοι. Εναλλάσσετε ζεστό και κρύο, για να ανακουφίζετε προσωρινά τους πονεμένους μυς. Χρησιμοποιείτε ένα ψυχρό επίθεμα για 15′ και μετά μια θερμοφόρα για άλλα 15′ ή κάντε ένα ζεστό αλλά όχι καυτό μπάνιο. Φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Πώς θα καταλάβω ότι είμαι σε τοκετό/γεννάω;

Χαρακτηριστικό εύρημα του φυσιολογικού τοκετού, που είναι απαραίτητο σε όλη τη διάρκεια του για την κανονική εξέλιξη και αποπεράτωσή του, είναι οι ‘‘ωδίνες’’. Ο όρος χρησιμοποιείται για να δηλώσει τη σε σχετικά τακτά χρονικά διαστήματα αυξημένη συσταλτικότητα της μήτρας, που εμφανίζεται κλινικά ως ‘‘συστολές’’. Οι συστολές είναι ακούσιες και κάθε φορά εκδηλώνονται αιφνίδια. Στο μαιευτήριο πρέπει να πάτε αν οι συστολές συμβαίνουν περίπου κάθε 5 λεπτά για μία ώρα τουλάχιστον ( ή σε απότομη ή συνεχή εκροή από τον κόλπο-ρήξη των υμένων, σημαντική κολπική αιμορραγία ή αν παρατηρήσετε σημαντική ελάττωση των εμβρυϊκών κινήσεων). Με την έναρξη του τοκετού οι ωδίνες αποκτούν ρυθμικότητα.

Πώς θα καταλάβω ότι οι πόνοι που νιώθω είναι Braxton-Hicks και όχι οι πόνοι της γέννας;

Πολύ μικρής έντασης, ακανόνιστες και ανώδυνες συστολές της μήτρας υπάρχουν γενικά κατά τη διάρκεια της κύησης, όμως τις περισσότερες φορές, δε γίνονται αντιληπτές. Αμέσως μετά τον τέταρτο μήνα της κύησης κι όσο πλησιάζει όμως το χρονικό διάστημα έναρξης του τοκετού, οι συστολές αυτές αποκτούν ελαφρά μεγαλύτερη ένταση και αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές διαμέσου των κοιλιακών τοιχωμάτων. Οι συστολές αυτές αναφέρονται ως σημείο Braxton-Hicks ή ως προπαρασκευαστικές, αφού εμφανίζονται πριν την πραγματική έναρξη του τοκετού. Αν και οι συστολές Braxton-Hicks δεν είναι επώδυνες, μερικές γυναίκες παραπονιούνται ότι είναι ενοχλητικές. Μετά την 28η εβδομάδα οι συστολές γίνονται περισσότερο σταθερές, αλλά συνήθως σταματούν με το περπάτημα ή την άσκηση. Οι συστολές Braxton-Hicks μπορει να θεωρηθούν, λανθασμένα, ότι αφορούν αληθή τοκετό. Ωστόσο, δεν αυξάνουν σε ένταση ή συχνότητα και δεν προκαλούν διαστολή του τραχήλου. Πιο συχνά γίνονται αντιληπτές από τις πρωτοτόκες, περίπου μία με δύο εβδομάδες πριν τον τοκετό.

Τι είναι το Apgar Score;

Η βαθμολογία Apgar (Apgar Score)αξιολογεί την κατάσταση του νεογέννητου και επιτρέπει τη γρήγορη εκτίμηση της ανάγκης για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Βασίζεται σε πέντε σημεία: το σφυγμό, την αναπνευστική συχνότητα, το μυϊκό τόνο, την αντανακλαστική ευερεθιστότητα – δηλαδή τους μορφασμούς σε ερεθίσματα – και το χρώμα του νεογέννητου που περιγράφεται ως ωχρό, κυανωτικό ή ροδαλό. Οι αξιολογήσεις γίνονται στο 1ο και στο 5ο λεπτό μετά τη γέννηση. Οι βαθμολογίες από 0 εώς 3 υποδεικνύουν σοβαρή δυσχέρεια, οι βαθμολογίες από 4 εώς 6 υποδεικνύουν μέτρια δυσχέρεια και οι βαθμολογίες από 7 εώς 10 υποδεικνύουν ότι το νεογνό δεν αντιμετωπίζει δυσκολία προσαρμογής στην εξωμήτρια ζωή και όλα είναι φυσιολογικά. Πλέον δεν έχει τόσο μεγάλη αξία στη χρήση ως διαγνωστικό μέσο έναρξης της αναζωογόνησης και δεν αποτελεί πρόγνωση για μελλοντικές νευρολογικές παθήσεις του βρέφους.

Τι είδους αναλγητικά είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αναισθησίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του τοκετού. Είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να ενημερωθεί αναλυτικά για τις πιθανές επιλογές της εκ των προτέρων. Μετά τον τοκετό ή την καισαρική τομή αν χρειάζεστε κάποιο αναλγητικό φάρμακο αρκεί να το ζητήσετε από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Μετά τον τοκετό, πότε μπορώ να έχω και πάλι σεξουαλικές επαφές;

Χρειάζονται περίπου 6 εβδομάδες για τη μήτρα, τον τράχηλο, τον κόλπο και τους ιστούς προκειμένου να επιστρέψουν στην κανονική προ-εγκυμοσύνης κατάσταση τους. Να θυμάστε ότι η ωορρηξία θα συμβεί πριν να δείτε την πρώτη σας περίοδο μετά τον τοκετό. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας ή το γιατρό σας για τη μέθοδο αντισύλληψης που θα χρησιμοποήσετε. Ο θηλασμός από μόνος του παρέχει μια μικρού βαθμού αντισύλληψη, όμως χρειάζεται να λάβετε επιπλέον προληπτικά μέτρα.

https://www.derdelis.gr/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Facebook
Twitter
LinkedIn