Τι επιτρέπεται και τι να αποφύγετε στην εγκυμοσύνη

Δρ. Γρηγόριος Δερδελής, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, MD, MSc, PhD

Κάπνισμα: Αναμφίβολα το κάπνισμα είναι βλαβερό, όχι μόνο για εσάς αλλά και (πολύ περισσότερο) για το αγέννητο παιδί σας. Το κάπνισμα είναι μια μορφή φαρμακολογικής εξάρτησης και ενοχοποιείται για σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο αυτόματων αποβολών, υπολειπόμενη ανάπτυξη των εμβρύων, προωρότητα, χαμηλό βάρος γέννησης και σπανιότερα για πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα. Η διακοπή του καπνίσματος στη διάρκεια της κύησης βελτιώνει το βάρος γέννησης του νεογνού, ιδιαίτρα εάν η διακοπή γίνει πριν από τις 16 εβδομάδες της κύησης. Εάν καπνίζετε, τώρα είναι η ώρα να σταματήσετε το κάπνισμα.

Αλκοόλ: Μην πίνετε κανένα αλκοολούχο ποτό. Το αλκοόλ είναι μία από τις συχνότερες μη γενετικές αιτίες νοητικής καθυστέρησης, όπως και η κύρια αιτία ανωμαλιών της διάπλασης του σώματος του εμβρύου.

Μπάνιο: Μπορείτε να κάνετε μπάνιο ή ντουζ όποτε προτιμάτε,όμως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε υδρομασάζ ή τζακούζι.

Δυσκοιλιότητα: Οι τακτικές συνήθειες του εντέρου σας μπορεί να διαταραχθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί, επίσης, να εμφανιστούν αιμορροΐδες (για πρώτη φορά ή πιο συχνά απ ‘ότι συνήθως). Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών μέσω της διατροφής σας (αυξημένες ποσότητες φυτικών ινών περιέχουν: το πίτουρο, τα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα και τα λαχανικά) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, συνιστάται, επίσης, να πίνετε πολύ νερό και άλλα υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μην προχωρήσετε σε θεραπευτική αγωγή με καθαρτικά, κλύσματα, ή οποιαδήποτε άλλο φάρμακο χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Για περισσότερες προτάσεις, διαβάστε περισσότερα για τη δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Καφείνη: Η κατανάλωση καφεΐνης σε μικρές έως μέτριες ποσότητες δε συνδέεται με σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παραταύτα, πρόκειται για εθιστική (ψυχοδραστική) ουσία και καλό είναι να αποφεύγεται, όσο το δυνατόν περισσότερο, στην κύηση. Συχνή χρήση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε πιθανά προβλήματα όπως γέννηση νεογνού με χαμηλό βάρος, συμπτώματα στέρησης καφεΐνης σε νεογνά και απώλεια του εμβρύου. Μη ξεχνάτε ότι καφείνη δεν περιέχεται μόνο στον καφέ, αλλά και στο τσάι, στα αναψυκτικά τύπου κόκα-κόλα, στη σοκολάτα και μπορεί να περιέχεται και σε ορισμένα φάρμακα.

Ρουχισμός: Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμα ρούχα εγκυμοσύνης σε ένα ευρύ φάσμα τιμών και στυλ. Εάν φοράτε καλσόν, επιλέξτε κάποιο ειδικό καλσόν εγκυμοσύνης διότι τα συνηθισμένα καλσόν που υπάρχουν στο εμπόριο είναι πιθανόν να προκαλέσουν μείωση της ροής του αίματος. Είναι επίσης καλό να φοράτε ειδικό σουτιέν καθ’όλη τη διάρκεια της κύησης, το οποίο να παρέχει καλή υποστήριξη του στήθους. Προτιμήστε χαμηλά παπούτσια ή παπούτσια με όχι ιδιαίτερα ψηλό τακούνι, που να είναι άνετα και να έχουν αντιολισθητικά πέλματα.

Κολπικές Πλύσεις: Μην κάνετε κολπικές πλύσεις με ειδικά σαπούνια ενώ είστε έγκυος.

Εργασία: Μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε με ασφάλεια για όσο χρονικό διάστημα νιώθετε ικανή, αλλά αποφύγετε σοβαρή σωματική καταπόνηση.

Άσκηση: Ύστερα από συνεννόηση με το γιατρό σας, μπορείτε να γυμνάζεστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως πρέπει να συμμετέχετε σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και αθλήματα που απαιτούν μέτρια φυσική κατάσταση και δεν καταπονούν το σώμα. Αποφύγετε δραστηριότητες όπως γρήγορο τρέξιμο, ιππασία, ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, θαλάσσιο σκι και άλλες δραστηριότητες που φέρουν κινδύνο για τη ζωή σας.

Κόπωση / Καταπόνηση: Κατά τη διάρκεια του πρώτου και του τελευταίου τριμήνου της κύησης είναι πιθανό να αισθάνεστε ιδιαίτερα κουρασμένη. Είναι απαραίτητο να ξεκουράζεστε σε κάθε ευκαιρία κι αν το πρόγραμμά σας το επιτρέπει, να κοιμάστε για λίγες ώρες το μεσημέρι.

Χημικές Ουσίες: Μην έρχεστε σε επαφή με εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα

Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι απαραίτητος, για την αιμοσφαιρίνη, που είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα και η έλλειψή του προκαλεί αναιμία και άλλες παθήσεις. Επίσης, είναι απαραίτητος για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν δεν έχετε αρκετό σίδηρο, μπορεί να αισθάνεστε καταβεβλημένη σωματικά. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τις τιμές του αιματοκρίτη και της αιμοσφαιρίνης. Ιδιαίτερα ωφέλιμη είναι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο, κάθε μέρα, όπως μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, αυγά, αρνί, ψάρι, φυστικοβούτυρο, ξηρά μπιζέλια και φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Στοματική Υγιεινή: Πρέπει να είστε ιδιαίτερα τακτική όσον αφορά τη στοματική σας υγιενή, όμως ταυτόχρονα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική με το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος.

Ταξίδια: Ένα ταξίδι δεν επηρεάζει δυσμενώς την κύηση. Θα πρέπει να αποφεύγετε να κάθεστε ακίνητη για πολλές ώρες και θα πρέπει να ουρείτε όσο πιο τακτικά γίνεται ώστε να αδειάζει η ουροδόχος κύστη και να μειώνεται ο κίνδυνος ουρολοίμωξης. Τέλος, είναι σημαντικό να έχετε μαζί σας κάποιο φάκελο με το ιατρικό ιστορικό σας (εξετάσεις και φαρμακευτικές αγωγές).

https://www.derdelis.gr/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Facebook
Twitter
LinkedIn