10 αλήθειες για τη γυναικεία γονιμότητα

  1. Ωοθηκικό απόθεμα: Ένα νεογέννητο κοριτσάκι έχει από 1 έως 2 εκατομμύρια ωάρια στις ωοθήκες του. Ο αριθμός ωαρίων μειώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ζωής του και μέχρι να φτάσει την εφηβεία, ο αριθμός αυτός έχει ήδη μειωθεί σε 300.000 με 400.000 ωάρια.
  2. Αναπαραγωγική δυναμική των ωαρίων: Κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών στη ζωή μιας γυναίκας θα απελευθερωθούν συνολικά περίπου 450 ωάρια, με ένα ώριμο ωάριο να απελευθερώνεται σε κάθε ωορρηξία που συμβαίνει 14 ημέρες περίπου πριν από την αναμενόμενη έναρξη της επόμενης περιόδου.
  3. Εμμηνορροϊκοί κύκλοι: Ο μέσος έμμηνος κύκλος διαρκεί περίπου 28 ημέρες, αλλά η διάρκεια του κύκλου μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και μπορεί να επηρεάζεται από παράγοντες όπως το άγχος, τα ταξίδια και η υγεία.
  4. Χρόνος ζωής των ωαρίων: Αμέσως μετά την ωορρηξία, ο χρόνος ζωής ενός ωαρίου είναι περιορισμένος, μεταξύ 12 και 24 ωρών. Για να αυξηθούν τις πιθανότητες σύλληψης, είναι καλύτερο να υπάρχουν σεξουαλικές επαφές μία ή δύο ημέρες πριν την ωορρηξία.
  5. Θέση γονιμοποίησης: Η γονιμοποίηση του ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο πραγματοποιείται συνήθως στη λήκυθο της σάλπιγγας και όχι στη μήτρα. Το γονιμοποιημένο ωάριο στη συνέχεια ταξιδεύει στη μήτρα για να εμφυτευθεί και να συνεχίσει την εμβρυϊκή του ανάπτυξη.
  6. Ο ρόλος της τραχηλικής βλέννης: Κοντά στην ωορρηξία, το σώμα μιας γυναίκας παράγει περισσότερη τραχηλική βλέννη, η οποία γίνεται πιο καθαρή, πιο λεπτή και πιο «ολισθηρή» για να διευκολύνει την κίνηση του σπέρματος προς τη σάλπιγγα και να παρέχει ένα καλύτερο περιβάλλον για γονιμοποίηση.
  7. Γυναικείος οργασμός και γονιμότητα: Αν και ο γυναικείος οργασμός δεν είναι απαραίτητος για τη σύλληψη, πιστεύεται ότι οι συσπάσεις κατά τη διάρκεια του οργασμού μπορεί να βοηθήσουν την προώθηση του σπέρματος στον τράχηλο της μήτρας, αυξάνοντας ενδεχομένως την πιθανότητα εγκυμοσύνης.
  8. Πανομοιότυπα δίδυμα: Τα πανομοιότυπα ή αλλιώς ομοζυγωτικά δίδυμα μοιράζονται ακριβώς το ίδιο γενετικό υλικό και προκύπτουν όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο διαχωρίζεται σε δύο έμβρυα. Αυτό συμβαίνει νωρίς στην εγκυμοσύνη και είναι ένα τυχαίο γεγονός, που δεν επηρεάζεται από τη γενετική προδιάθεση ή τις θεραπείες γονιμότητας.
  9. Εσωτερική επένδυση της μήτρας: Η επένδυση της μήτρας, γνωστή ως ενδομήτριο, πυκνώνει κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου για να προετοιμαστεί για πιθανή εμφύτευση εμβρύου. Εάν δεν συμβεί εγκυμοσύνη, η επένδυση της μήτρας αποβάλλεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.
  10. Ηλικία και γονιμότητα: Η γυναικεία γονιμότητα συνήθως κορυφώνεται στα τέλη της εφηβείας και στις αρχές της δεκαετίας των 20 και αρχίζει σταδιακά να μειώνεται στις αρχές της δεκαετίας των 30. Μετά την ηλικία των 35 ετών, η γονιμότητα μειώνεται σημαντικά και ταχύτερα, ενώ ο κίνδυνος επιπλοκών στην εγκυμοσύνη αυξάνεται ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Facebook
Twitter
LinkedIn