Εύη Βογιατζή

Γενετίστρια - Εμβρυολόγος, BSc, MSc, DEA, PhD

Η Δρ. Εύη Βογιατζή σπούδασε Γενετική στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία και ειδικεύτηκε στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και γονιμότητα με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εμβρυολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη παθολογία της Κύησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια απέκτησε το διδακτορικό της τίτλο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κλινική Εμβρυολογία με την δημιουργία ενός καινοτόμου συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), ως το πρώτο πολλαπλά επικυρωμένο ΤΝ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή παγκοσμίως. Ως Κλινικός Εμβρυολόγος (senior) έχει συνεργαστεί με σημαντικές Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Ελλάδας αλλά και ως Γενετίστρια στο τομέα του Προεμφυτευτικού Ελέγχου και Διάγνωσης του εμβρύου.  Κατέχει εμπειρία και από εργαστήρια του εξωτερικού μεταξύ των οποίων και το Ινστιτούτο Κέννεντυ στο Νοσοκομείο Charing Cross του Λονδίνου. Έχει σημαντική κλινική εμπειρία στoν εξειδικευμένο έλεγχο γονιμότητας, στις σύγχρονες εμβρυολογικές τεχνικές και την υποβοήθηση της αναπαραγωγής καθώς και στις μοριακές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται σε προεμφυτευτικό επίπεδο. Έχει διατελέσει Αν. Υπεύθυνη του εργαστηρίου Εμβρυολογίας και Ανδρολογίας της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν και Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσοκομείου για αρκετά συναπτά έτη. Τα ειδικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται τώρα στην εξέλιξη της εργαστηριακής διερεύνησης της ανδρικής και γυναικείας γονιμότητας, στη βελτιστοποίηση των παραμέτρων σπέρματος προς φυσική σύλληψη και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην πρόληψη της ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας. Κύριες επιστημονικές δραστηριότητες και θέσεις της Δρ. Βογιατζή συνοψίζονται παρακάτω:
  • Ερευνήτρια και συγγραφέας σε >50 επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά και συμμετοχή σε >25 Επιστημονικές Ανακοινώσεις σε παγκόσμια συνέδρια και φόρουμ, συμμετοχή σε 4 κλινικές δοκιμές (RCT).
  • Κριτής σε >20 διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά και Οργανισμούς υψηλής απήχησης, συμπεριλαμβανομένων των Cochrane Collaboration, Reproductive Biomedicine Online – RBM, Journal of Assisted Reproduction and Genetics – JARG, Andrologia, Hindawi Publishers, Fertility & Reproduction, Scientific Reports Springer Nature κ.α.
  • Συνεχιζόμενη επιστημονική συνεργασία σε πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές και τεκμηριωμένη κλινική πρακτική με τις ομάδες του Ανδρολογικού Κέντρου της Κλινικής του Κλίβελαντ, ΗΠΑ (Andrology Center, Cleveland Clinic, USA), του Αμερικανικού Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής (American Center of Reproductive Medicine, USA) και του Ερευνητικού Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Royan της Τεχεράνης, Ιράν (Reproductive Biomedicine Research Center, Royan Institute, Tehran, Iran)
  • Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Φόρουμ Ανδρολογίας (Global Andrology Forum – GAF) που αριθμεί περισσότερους από 340 διακεκριμένους ειδικούς επιστήμονες στο τομέα της ανδρολογίας σε περισσότερες από 60 χώρες. (https://www.globalandrologyforum.com/)
  • Μέλος της Συντατικής Ομάδας (Editor) στο τομέα της Γονιμότητας και Γυναικολογίας (Gynecology and Fertility Group) του Παγκόσμιου Οργανισμού Cochrane Collaboration, Executive Editor στο Περιοδικό Current Genomics και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Κέντρου της Cochrane (Cochrane Greece). Έμμισθος κλινικός σύμβουλος σε Επιστημονικούς Φορείς παγκοσμίου απήχησης (Wiley, CCA)
  • Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής και Προεδρείων σε >10 Διεθνή και Ελληνικά Επιστημονικά Συνέδρια και Εξειδικευμένα Workshop στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή τη τελευταία πενταετία.
  • Διδασκαλία και hands-on εκπαιδευτικό έργο στη Κλινική Εμβρυολογία και Εργαστηριακή Ανδρολογία σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και σε άλλα αναγνωρισμένα προγράμματα επιστημονικής εξειδίκευσης.

Περισσότερες πληροφορίες για το επιστημονικό έργο θα βρείτε εδώ:  https://orcid.org/0000-0001-9971-1619